Relatie & mediation

13 juli 2020

Relatie

Scheiden betekent nieuwe spelregels afspreken. En dat kun je maar beter goed doen. Want een slecht geregelde scheiding kan nog jaren negatief doorwerken. Er zijn teveel nare verhalen, scheiden is al erg genoeg.

Een mediator helpt je de schade te beperken zodat je weer snel een nieuw leven kunt opbouwen.

Een leven met nieuwe afspraken, waarover je het met elkaar eens bent. Over de omgang met de kinderen, de verdeling van het geld, eventuele alimentatie, en opgebouwde pensioenen.

Een mediator helpt je om er samen weer uit te komen. Met bewezen resultaat.  En er is altijd een mediator bij jou in de buurt.

Kan mediation mij helpen?

Als je bij scheiding kiest voor mediation, kies je ook voor eigen verantwoordelijkheid. Als je daar niet op zit te wachten is mediation niet je weg.

Wanneer je zegt: ‘Ik wil zelf meepraten over mijn toekomst en de beslissing daarover niet aan een rechter overlaten,’ dan is mediation een serieuze optie.

Zo goed mogelijk uit elkaar gaan

couple-4565429_1920Veel mensen kiezen voor mediation omdat ze weten dat ze elkaar weer tegen zullen komen. Zeker als er in een relatie kinderen zijn is dat onherroepelijk het geval: je bent de rest van je leven via de kinderen verbonden. Het is niet anders. Dan kun je maar beter zo goed mogelijk uit elkaar gaan. Mediation is daarvoor de beste garantie.

Hoe verloopt mediation bij scheiding?

Een scheidingsmediation start met vragen als:

  1. Is de relatie een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevend?
  2. Is het huwelijk op basis van ‘gemeenschap van goederen’ of ‘op huwelijkse voorwaarden’?
  3. Zijn er kinderen tot 21 jaar bij betrokken?
  4. Zijn kinderen uit een vorig huwelijk?
  5. Is het een in Nederland voltrokken huwelijk, of zijn er andere nationaliteiten of rechtsgebieden bij betrokken?

De antwoorden bepalen de manier waarop de mediator de bemiddeling aanpakt. Eerst behandelt de mediator de echtscheidingsmelding en bespreekt het tijdelijk regelen van praktische zaken als huisvesting, doorbetaling van belangrijke kosten, en vragen als wie past op de kinderen?

Dan komen de vijf grote thema’s van een echtscheiding aan de orde:

  1. Ouderschapsplan,
  2. (Kinder)Alimentatie,
  3. Vermogensdeling,
  4. Pensioenverrekening,
  5. Scheidingsconvenant.

 

Contact opnemen

De eerste stap naar een succesvolle oplossing