Familie & relatie

Familieconflicten zorgen steevast voor een hoge mate van stress, spanning en kunnen daarnaast ook een gevoel van eenzaamheid en gevoelens van verdriet opleveren. De oorzaak ligt vaak in wantrouwen en onbegrip, iets dat zich met de jaren heeft opgebouwd. Familieleden zien elkaar liever niet, laat staan dat er sprake is van communicatie. Vaak laaien de emoties gaandeweg steeds hoger op en lijkt een oplossing mijlenver weg of onmogelijk zelfs.

family-2610205_640

 

Diepere oorzaak dan de aanleiding doet vermoeden

Vaak heeft een familieconflict een dieper liggende oorzaak dan de aanleiding doet vermoeden. Misverstanden zijn aan de orde van de dag, zoals conflicten binnen families vaak ook voortkomen uit een echtscheiding, de verdeling van de erfenis of nalatenschap terwijl ook het familiebedrijf bron van de problemen kan zijn. Hoe dan ook; de boosheid kan zomaar verder oplopen en een verkeerde opmerking of een verkeerde prikkel kan zomaar volledige escalatie betekenen.

Oplossen is altijd beter

Hoewel veel mensen denken dat er geen enkele oplossing meer mogelijk is, is die er wel degelijk. Door te kiezen voor mediation is het mogelijk om weer met elkaar in gesprek te raken en ruzies uit te praten. Is het mogelijk om het contact tussen ouders en kinderen te herstellen en is het wel degelijk mogelijk om alsnog overeenstemming te bereiken over de erfenis en de nalatenschap en kan de organisatie van het familiebedrijf alsnog anders opgetuigd worden. Oplossen is altijd beter, want problemen in de familie zijn vervelend, zeker rond verjaardagen en feestdagen als je toch steeds weer aan de vetes die ontstaan zijn binnen de familie herinnerd wordt.

Iedereen evenveel spreektijd

Het inhuren van een mediator is zeer verstandig. Alleen zo kan een probleem alsnog op neutrale en constructieve wijze opgelost worden. Iedereen krijgt de gelegenheid om zijn of haar zegje te doen, iedereen krijgt evenveel spreektijd en de mediator brengt alle standpunten, meningen en emoties in kaart. Door mediation komen de emoties vaak wel tot bedaren. In een altijd veilige omgeving kunnen problemen met de mediator als een volledig objectieve scheidsrechter uitgesproken worden en kan een aanvang worden genomen met het opnieuw opbouwen van een vertrouwensband.

Problemen lijken onoplosbaar maar zijn dat niet

Problemen rond het familiebedrijf, de erfenis, een nalatenschap of een familieconflict na een echtscheiding? Dat is altijd echt vervelend en vaak lijken de problemen onoplosbaar. Dat is echter niet het geval, want in de meeste gevallen is de onderlinge band wel zo sterk dat een mediator vaak verrassend snel een doorbraak kan forceren en er in slaagt om alle partijen/familieleden rond de tafel te krijgen.

 

Contact opnemen

De eerste stap naar een succesvolle oplossing